Algemene vragen


Hoe lever ik teksten en wensen aan voor de kaart?

Teksten en wensen voor de kaart dienen te worden aangeleverd als een word bestand of als tekst in de mail. De tekst moet voor ons kopieërbaar zijn. Wij typen geen teksten over van foto’s of schetsen. Zo kunnen er alleen maar foutjes ontstaan.

Kunnen jullie mijn eigen ontwerp drukken?

Ja, we kunnen ook jouw ontwerp drukken. Hieronder vind je onze aanleverspecificaties.

Maken jullie ook geboorteposter passend bij jullie kaarten?

Jazeker, geboorteposters kunnen wij ook voor jullie verzorgen. Neem contact met ons op voor je wensen.

Hoe betrouwbaar zijn beeldschermkleuren?

Beeldschermkleuren zijn niet betrouwbaar om een kleur op te beoordelen. Dit kan behoorlijk afwijken van drukwerk kleuren. Een felroze op een beeldscherm in RGB kleur, wordt mat op een geprint kaartje. Dit zijn namelijk CMYK kleuren. Daarom raden wij ook altijd een proef aan van het kaartje om de kleuren te beoordelen. CMYK kleuren hebben een minder groot kleurbereik dan Pantone inkten. Voor letterpress maken wij gebruik van Pantone kleuren, deze komen op beeldscherm ook geheel anders over dan als ze worden gedrukt. Wij gaan uit van onze eigen beeldschermen.

Komt er een logo op de kaart?

Achterop elke kaart uit onze collectie drukken wij onze naam. Bewust klein en subtiel, dit doen wij om ons auteursrechtelijk te beschermen. Dit kan zijn in blinddruk (licht reliëf zonder inkt) op onze letterpress kaarten of geprinte kaarten met een extra handmatige bedrukking, en op geprinte kaarten klein en licht van kleur op de achterzijde van de kaart. Neem contact met ons op als je dit niet wilt. Bij kaarten met een ontwerp op maat kan op aanvraag onze naam weggelaten worden. Neem in dit geval dan even contact met ons op als je de bestelling bij ons plaatst.

Wat moet ik doen als we de bestelling niet goed hebben ontvangen?

We horen graag nog even of jullie de kaarten en enveloppen in goede orde ontvangen hebben. Mocht dit onverhoopt niet het geval zijn, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op zodat we samen tot een oplossing kunnen komen. Belangrijk is wel de kaarten NIET te verzenden! Als de kaarten al verzonden zijn kunnen we helaas geen klachten meer in behandeling nemen

Ik heb een ontwerp gevonden van een andere ontwerper. Kunnen jullie dit namaken?

Afbeeldingen van collega drukkers en plaatjes die van internet zijn gehaald kunnen we niet drukken i.v.m. copyright.

Online en offline gebruik van onze ontwerpen

De Kaartjeswinkel behoudt zich het recht de door ons gerealiseerde ontwerpen op te nemen in haar online en offline portfolio. Het delen van nieuwe kaarten (al dan niet gebaseerd op een ontwerp uit onze vaste collectie of een ontwerp op maat) op onze site en social media is een belangrijk onderdeel van onze marketing en bestaansrecht. Op deze manier werven wij nieuwe klanten en zo heb je ons hoogstwaarschijnlijk zelf ook gevonden. Uiteraard anonimiseren wij de ontwerpen (alleen de voornaam blijft op het ontwerp staan) en voldoen wij op deze wijze aan de AVG.

Ontwerpen en copyright

Op alle ontwerpen en illustraties van De Kaartjeswinkel zit copyright. Kopiëren is niet toegestaan. Ook zullen wij geen andere ontwerpen van andere ontwerpers kopiëren. De klant vrijwaart De Kaartjewinkel voor aanspraken van derden met betrekking tot rechten van intellectuele eigendom op de door de klant verstrekte materialen of gegevens die bij de opdracht op of in het De Kaartjeswinkel product worden verwerkt.

Vragen over enveloppen


Zijn enveloppen bij de prijs inbegrepen?

Enveloppen worden los gerekend. Zo kan je zelf kiezen welk soort envelop je wilt en kan je ze makkelijk vooruit bestellen. Of voor eigen enveloppen kiezen. Zo heb je zelf de keuze.  TIP: je hoeft je enveloppen niet van tevoren te schrijven als je kiest voor de handige adresetiketten of voor het printen van de adressen rechtstreeks op de enveloppen.

Kan ik de enveloppen vooruit ontvangen?

Ja hoor dat kan. Ga dan naar de pagina Enveloppen. Hier kan je het formaat en de kleur bekijken die je nodig hebt.

Kies je voor enveloppen die we niet op voorraad hebben liggen (de gekleurde enveloppen), dan laten we ze direct vanuit onze leverancier naar jullie toesturen.

Kan ik de enveloppen gratis vooruit toegezonden krijgen?

Nee, wij kunnen de enveloppen niet gratis toesturen. De verzendkosten voor het eerder versturen van enveloppen zijn € 7,95.

Vragen over sluitstickers


Kleuren sluitsticker en geboortekaartje

De sluitstickers worden op stickermateriaal gedrukt. Dit is ander papiersoort dan de kaartjes. Hierdoor zal er altijd een kleurverschil bestaan tussen de kaartjes en de sluitstickers, ook al is dezelfde kleurcode gebruikt. Dit valt meer op bij zachte kleuren dan bij felle kleuren. Houd hier rekening mee.

Levertijd sluitstickers

Sluitstickers worden op maat per order geproduceerd. De productietijd voor stickers bedraagt 2 werkdagen, als ze zonder kaartjes worden besteld. Sluitstickers worden met brievenbuspost verstuurd en hebben géén track en trace. We merken dat de post er wel een paar dagen over doet. Het is aan te raden om de etiketten ruim vooraf te bestellen. Dan hoeft dit geen vertraging te veroorzaken! Let op: sluitstickers worden op maat geproduceerd en vallen niet onder het retourrecht.

Hoe groot is een sluitsticker?

De sluitstickers zijn 32 mm in doorsnede. Er zitten 18 sluitstickers op 1 vel.

Sluitstickers retourneren

Sluitstickers worden op maat gedrukt per order. Dit valt hierdoor onder een gepersonaliseerd product. Het retourneren van sluitstickers is daarom niet mogelijk.

Vragen over kraamborrelkaartjes


Is er ook een bijpassend kraamkaartje bij mijn geboortekaartje?

In principe kunnen we voor elk kaartje een bijpassend kraamkaartje leveren. Als je ons hiernaar vraagt kunnen wij kijken of er van het betreffende geboortekaartje al een passend kraamborrelkaartje bestaat. Zo niet, dan kunnen wij deze voor jou binnen passend maken.

Hoe duur zijn kraamkaartjes?

Een bijpassende kraamkaart of bijsluiter van 5,5 x 8,5 cm (visitekaartje formaat, dubbelzijdig geprint in full colour), die je direct met de oplage mee bestelt, mogen voor de stukprijs van € 0,65 (prijs is voor de standaardcollectie).

Kan ik ook een ander formaat kraamkaartje ontvangen?

Op verzoek kunnen we ook een ander formaat kraamkaartje maken. Denk bijvoorbeeld aan 10 x 10 cm of een 9 x 14 cm kaartje.

Vragen over letterpress drukwerk


Wat is letterpress?

Bij letterpress worden alle gekleurde delen verdiept in het papier gedrukt, dit geeft een prachtig reliëf! Dit gebeurd d.m.v. drukplaten die worden ingerold met 1 kleur inkt. Dit drukken gebeurd per kleur, dit heet ook wel een drukgang.

Wij drukken op een mooi antieke Heidelberg degel uit 1952. Mooi ambachtelijk drukwerk!

Bekijk hier een letterpress visitekaartje

Letterpress – Waarom is dubbelzijdig drukken d.m.v. letterpress minder diep gedrukt?

Wil je een bedrukking aan de voorzijde en een bedrukking aan achterzijde van een enkele kaart, kunnen beide bedrukkingen niet diep gedrukt worden. Hou hier rekening mee.
Beide bedrukkingen komen elkaar in het midden van het papier tegen. Door de druk veranderd de structuur van het papier aan de achterzijde van de kaart. Hierdoor zul je een lichte doordruk aan beide zijdes van het papier zien.

Letterpress – De kleurdekking is niet op ieder kaartje gelijk. Hoe kan dit?

Bij letterpress tonen kleurvlakken anders dan bij andere drukmethoden.
Het papier is soms door het kleurvlak heen te zien, alsof het enigszins is afgesleten. Dit heeft te maken met de techniek en de transparantie van de inkten. Wij vinden dit effect mooi, maar weten dat het niet geschikt is voor ieder product. Dit effect verschilt per kleur, en kunnen wij niet van te voren voorspellen. Ook de kleurdekking zal door de oplage heen kunnen variëren.

Letterpress is een ambachtelijke vorm van drukken met oude machines waarbij veel handwerk komt kijken. Hierdoor zal er vaak wat kleurverschil zitten in de oplage en kunnen we niet altijd de exact gewenste kleur drukken, maar deze kleur wel zeer dicht benaderen. Hoe groter de afbeeldingen/kleurvlakken hoe minder reliëf/indruk er zal zijn.

Grote kleurvlakken bieden weinig tot geen ruimte voor een indruk in het papier. Uitgespaarde tekst of een afbeelding in een volvlak geeft weinig tot geen resultaat, want het volvlak duwt alles naar beneden. Wil je dat het wit weer omhoog komt, dan wordt er een extra preeg ingezet. Dit brengt uiteraard extra kosten met zich mee.
Wil je toch grote kleurvlakken laten drukken, wees dan gewaarschuwd en weet wat je kan verwachten. Voor vragen en advies hierover kun je natuurlijk altijd contact opnemen.

Letterpress – Proefdruk

Een proefdruk in letterpress is niet mogelijk. Dit heeft te maken met het drukproces. Wel kunnen we een digitale PDF of een JPG sturen met een impressie van de kleur. Bekijk de proefdruk bij voorkeur niet op een tablet of smartphone omdat de kleuren hier heel anders op weergegeven kunnen worden.

Zijn er bepaalde kleuren waaruit wij kunnen kiezen?

Mooie kleuren maken je kaarten nog unieker! HIER vind je een kleine selectie kleurstalen die je kunt kiezen voor je letterpress kaart. Wij zijn trots op onze inkt collectie, speciaal voor jullie kaarten gecreeërd om je kaart geweldig te maken.

Wil je specifieke kleur en zit hij er niet tussen, vraag ons naar de mogelijkheden. Wij kunnen ca. 1700 kleuren voor je mengen.

Kleurverloop

Door het aanbrengen van verschillende kleuren tegelijk op de rollers van de pers kunnen wij een kleurverloop creëren op de afdruk. Op deze manier kun je middels 1 drukgang toch verschillende kleuren op de afdruk krijgen.
Dit geeft de kaart een erg leuk effect!

Tintverschil

Letterpress is een ambachtelijke vorm van drukken met oude machines waarbij veel handwerk komt kijken. Hierdoor zal er vaak wat kleurverschil zitten in de oplage en kunnen we niet altijd de exact gewenste kleur drukken, maar deze kleur wel zeer dicht benaderen. Hoe groter de afbeeldingen/kleurvlakken hoe minder reliëf/indruk er zal zijn.

Hoe een eigen ontwerp aanleveren voor letterpress?

Op onze pagina met aanleverspecificaties kun je hier alle informatie over vinden.

Waarom raden jullie een preeg aan bij een volvlak kaartje?

Een gekleurde achtergrond noemen wij een volvlak bedrukking. Uitgespaarde tekst of een afbeelding in een volvlak geeft weinig tot geen reliëf, omdat de kracht verdeeld wordt over een groter oppervlak.

Wil je dat het wit weer omhoog komt, dan wordt een preeg aangeraden. Voor vragen en advies hierover kun je contact met ons opnemen.

Vragen over print drukwerk


Kaders op kaartjes

Wil je een kader op je kaart, dan is de kans aanwezig dat je 1-2 mm verschil ziet tussen de rand links, rechts of onder en boven.
Wij snijden ons drukwerk altijd zorgvuldig naar het door jou bestelde formaat, maar ook als we heel erg ons best doen kunnen we helaas niet op 0,3 millimeter precies snijden.
Als we printen zit daar namelijk al een minimale verschuiving in in de oplage als het vel uit de pers komt. Daarna snijden we, en ook hier kunnen we een minimale verschuiving krijgen. Dit bij elkaar kan al snel oplopen tot een vrij groot snijverschil. Dit is uiteraard geen probleem als je een afbeelding hebt die van rand tot rand loopt (daarom vragen wij ook om een bestand met 3 mm overvul) maar bij een kader in je drukwerk kan dit zorgen voor optische gevolgen.

Het kan ook zo zijn dat je proefkaartje netjes staat en je oplage wel 1-2 mm afwijkt. Helaas, is dit niet te voorkomen en kunnen we op 1-2 mm snijverschil kaartjes niet afkeuren.

Wil je toch een kader, werk dan met een kader niet kleiner dan 6 mm, maar ook dan blijft het wel op eigen risico.

Voorbeeld
Eigenlijk is het heel simpel. Stel: je hebt een wit kader om je ontwerp van 3mm dik. We drukken dit waardoor er 0,2 mm verschil ontstaat. Vervolgens snijden we waardoor er nogmaals 0,4 mm verschil ontstaat en we snijden dus eigenlijk 0,6 mm verder naar links dan jij in je bestand hebt aangegeven. Dan is je linker witte kader 3,6 mm en je rechter kader slechts 2,4 mm. Je linker kader is dan al 50% breder dan rechts waardoor het effect van het kader wegvalt.

Print en een sluitende preeg combineren. Is dit mogelijk?

Ja dit kan, maar wel met een kanttekening.

Wil je geprinte afdruk en een preeg combineren dan betekent dit dat bij het ene kaartje de preeg exact aansluit op de print en bij het volgende kaartje er net naast kan zitten. Dit is niet te voorkomen.

De kleuren van de proefkaartjes wijken iets af. Hoe kan dat?

Als proefkaartjes op verschillende momenten zijn gedrukt op hetzelfde papiersoort, dan kan dit inderdaad voorkomen. Dit is vooral zichtbaar bij lichte kleuren.

Ook papier is van invloed op de kleuren. Zo is onze standaard papiersoort wat meer gebroken wit van kleur. Lichte kleuren zullen hier dan ook warmer op uitkomen dan op wittere papiersoorten zoals van de sluitstickers.

Je zal ook altijd kleurverschil zien tussen je kaartje en de sluitstickers omdat stickermateriaal weer anders met de kleuren omgaat.

Felle kleuren of fluor kleuren printen?

Wil je heel graag een felle kleur of een fluor kleur dan is dit niet te behalen met digitaal printen maar dan zal dit gedrukt moeten worden d.m.v. letterpress of offset druk. Printen gebeurd d.m.v. het kleurensysteem CMYK en dit kleurenbereik is minder groot dan Pantone kleuren. CMYK kleuren kunnen ook wat fletser overkomen. Daarom raden wij ook altijd een proef aan van het kaartje om de kleuren te beoordelen.

Kleuren van een foto

Kleuren van een foto vallen gedrukt op het kaartje altijd iets donkerder uit dan op het beeldscherm. Let bijvoorbeeld op met schaduwpartijen. Wij raden dan ook altijd een proefkaart aan van de definitieve foto.

Vragen over levertijd


Wat is de levertijd van letterpress geboortekaartjes?

Na ontvangst van betaling en akkoord op het definitieve ontwerp van jullie geboortekaartjes ligt de productietijd tussen de 5 – 6 werkdagen. Dit is afhankelijk van het aantal drukgangen van jullie kaartje. Hierna bieden wij de kaarten aan bij PostNL. Dit betekent dat er bijna altijd een weekend tussenzit, en jullie de kaarten na ca. een week zullen ontvangen. Je ontvangt automatisch een email van ons met de track en trace van de zending zodra de zending in het sorteerproces zit van PostNL.

Wat is de levertijd van print geboortekaartjes?

Na ontvangst van betaling en akkoord op het definitieve ontwerp van jullie geboortekaartjes ligt de productietijd tussen de 2 – 3 werkdagen.  Hierna bieden wij de kaarten aan bij PostNL. Je ontvangt automatisch een email van ons met de track en trace van de zending zodra de zending in het sorteerproces zit van PostNL.

Wat is de levertijd van letterpress trouwkaarten?

Na ontvangst van betaling en akkoord op het definitieve ontwerp van jullie trouwkaarten ligt de productietijd tussen de 8 – 12 werkdagen. Hierna bieden wij de kaarten aan bij PostNL. Je ontvangt automatisch een email van ons met de track en trace van de zending zodra de zending in het sorteerproces zit van PostNL.

Levering rondom de feestdagen

Wij houden de leverdagen aan van PostNL. Er wordt dan ook niet geleverd op feestdagen (27 april, Pasen, Pinksterdagen, Hemelvaart, Kerstdagen en Nieuwjaarsdag).

Let op: ook wij merken rondom drukke feestdagen zoals de decembermaand soms vertraging in onze pakketten. Houd hier rekening mee.

Leveren jullie ook naar België?

We leveren ook heel snel geboortekaartjes naar België. Met de pakketpost PostNL zijn de kaartjes er vaak al binnen werkdag, maar houdt voor de zekerheid 2 werkdagen aan. De kosten voor een pakket verzending naar België bedragen € 14,65. Let op: brievenbuspost gaat niet zo heel snel naar België. Het kan dus zijn dat je proefkaartje er langer over doet.

Ook leuk