Meest gestelde vragen

Type hier je vraag:
Gerelateerde vragen over Vragen over letterpress drukwerk
- - Hoe een eigen ontwerp aanleveren voor letterpress?

Op onze pagina met aanleverspecificaties kun je hier alle informatie over vinden.


- - Zijn er bepaalde kleuren waaruit wij kunnen kiezen?

Mooie kleuren maken je kaarten nog unieker! HIER vind je onze zorgvuldig geselecteerde inktkleuren die je kunt kiezen voor je letterpress kaart. Wij zijn trots op onze inkt collectie, speciaal voor jullie kaarten gecreeërd om je kaart geweldig te maken.Wil je specifieke kleur en zit hij er niet tussen, vraag ons naar de mogelijkheden.


- - Tintverschil

Letterpress is een ambachtelijke vorm van drukken met oude machines waarbij veel handwerk komt kijken. Hierdoor zal er vaak wat kleurverschil zitten in de oplage en kunnen we niet altijd de exact gewenste kleur drukken, maar deze kleur wel zeer dicht benaderen. Hoe groter de afbeeldingen/kleurvlakken hoe minder reliëf/indruk er zal zijn.


- - Letterpress - Waarom is dubbelzijdig drukken d.m.v. letterpress minder diep gedrukt?

Wil je een bedrukking aan de voorzijde en een bedrukking aan achterzijde van een enkele kaart, kunnen beide bedrukkingen niet diep gedrukt worden. Hou hier rekening mee.

Beide bedrukkingen komen elkaar in het midden van het papier tegen. Door de druk veranderd de structuur van het papier aan de achterzijde van de kaart. Hierdoor zul je een lichte doordruk aan beide zijdes van het papier zien.


- - Wat is letterpress?

Bij letterpress worden alle gekleurde delen verdiept in het papier gedrukt, dit geeft een prachtig reliëf! Dit gebeurd d.m.v. drukplaten die worden ingerold met 1 kleur inkt. Dit drukken gebeurd per kleur, dit heet ook wel een drukgang.Wij drukken op een mooi antieke Heidelberg degel uit 1952. Mooi ambachtelijk drukwerk!


- - Letterpress - De kleurdekking is niet op ieder kaartje gelijk. Hoe kan dit?

Bij letterpress tonen kleurvlakken anders dan bij andere drukmethoden.

Het papier is soms door het kleurvlak heen te zien, alsof het enigszins is afgesleten. Dit heeft te maken met de techniek en de transparantie van de inkten. Wij vinden dit effect mooi, maar weten dat het niet geschikt is voor ieder product. Dit effect verschilt per kleur, en kunnen wij niet van te voren voorspellen. Ook de kleurdekking zal door de oplage heen kunnen variëren.Letterpress is een ambachtelijke vorm van drukken met oude machines waarbij veel handwerk komt kijken. Hierdoor zal er vaak wat kleurverschil zitten in de oplage en kunnen we niet altijd de exact gewenste kleur drukken, maar deze kleur wel zeer dicht benaderen. Hoe groter de afbeeldingen/kleurvlakken hoe minder reliëf/indruk er zal zijn.Grote kleurvlakken bieden weinig tot geen ruimte voor een indruk in het papier. Uitgespaarde tekst of een afbeelding in een volvlak geeft weinig tot geen resultaat, want het volvlak duwt alles naar beneden. Wil je dat het wit weer omhoog komt, dan wordt er een extra preeg ingezet. Dit brengt uiteraard extra kosten met zich mee.

Wil je toch grote kleurvlakken laten drukken, wees dan gewaarschuwd en weet wat je kan verwachten. Voor vragen en advies hierover kun je natuurlijk altijd contact opnemen.


- - Kleurverloop

Door het aanbrengen van verschillende kleuren tegelijk op de rollers van de pers kunnen wij een kleurverloop creëren op de afdruk. Op deze manier kun je middels 1 drukgang toch verschillende kleuren op de afdruk krijgen.

Dit geeft de kaart een erg leuk effect!


- - Letterpress - Proefdruk

Een proefdruk in letterpress is niet mogelijk. Dit heeft te maken met het drukproces. Wel kunnen we een digitale PDF of een JPG sturen met een impressie van de kleur. Bekijk de proefdruk bij voorkeur niet op een tablet of smartphone omdat de kleuren hier heel anders op weergegeven kunnen worden.