Van 26-02 t/m 01-03 draaien wij op halve kracht i.v.m. vakantie.
Proefdrukken, letterpress, folie en preeg kaarten kunnen in deze periode een iets langere levertijd hebben.
Telefonisch zijn wij deze week niet goed bereikbaar, wel per mail.

Letterpress informatie

LETTERPRESS

Bij letterpress worden alle gekleurde delen verdiept in het papier gedrukt, dit geeft een prachtig reliëf! Dit gebeurd d.m.v. drukplaten die worden ingerold met 1 kleur inkt. Dit drukken gebeurd per kleur, dit heet ook wel een drukgang.

Wij drukken op een mooi antieke Heidelberg degel uit 1952. Mooi ambachtelijk drukwerk!

Bekijk hier onze letterpress geboortekaartjes

 

BLINDDRUK

Een letterpress bedrukking zonder inkt heet een blinddruk.
Hierbij wordt een cliché/drukplaat gemaakt waarmee wij de vorm IN het papier naar beneden drukken. Hierdoor ontstaat reliëf zonder kleur.

VOLVLAK

Een gekleurde achtergrond noemen wij een volvlak bedrukking. Uitgespaarde tekst of een afbeelding in een volvlak geeft weinig tot geen reliëf, omdat de kracht verdeeld wordt over een groter oppervlak. Wil je dat het wit weer omhoog komt, dan wordt een preeg aangeraden. 

PREEG

Een preeg is een vorm die omhoog wordt gedrukt UIT het papier d.m.v. een vorm en contravorm  die in elkaar vallen. Het papier komt hiertussen en met de drukkracht van de pers wordt de vorm omhoog gedrukt. Je kunt ervoor kiezen om de preeg met een kleur te drukken, of juist zonder kleur. De preeg zie je altijd gespiegeld aan de achterzijde van het papier. 

Bekijk hier een kaartje met een preeg

PROEFDRUK

Een proefdruk in letterpress en/of foliedruk is niet mogelijk. Dit heeft te maken met het drukproces. Wel kun je een bestaande proefkaart bestellen of een papiersample en letterpress kleurstalen. Zo kun je toch een goed beeld vormen van hoe het eruit kan komen te zien.

TINTVERSCHIL

Letterpress is een ambachtelijke vorm van drukken met oude machines waarbij veel handwerk komt kijken. Hierdoor zal er vaak wat kleurverschil zitten in de oplage en kunnen we niet altijd de exact gewenste kleur drukken, maar deze kleur wel zeer dicht benaderen. Hoe groter de afbeeldingen/kleurvlakken hoe minder reliëf/indruk er zal zijn.

DUBBELZIJDIG

Wil je een bedrukking aan de voorzijde en een bedrukking aan achterzijde van een enkele kaart, kunnen beide bedrukkingen niet diep gedrukt worden. Hou hier rekening mee. Beide bedrukkingen komen elkaar in het midden van het papier tegen. Door de druk veranderd de structuur van het papier aan de achterzijde van de kaart. Hierdoor zul je een lichte doordruk aan beide zijdes van het papier zien.

KLEURDEKKING

Bij letterpress tonen kleurvlakken anders dan bij andere drukmethoden.
Het papier is soms door het kleurvlak heen te zien, alsof het enigszins is afgesleten. Dit heeft te maken met de techniek en de transparantie van de inkten. Wij vinden dit effect mooi, maar weten dat het niet geschikt is voor ieder product. Dit effect verschilt per kleur, en kunnen wij niet van te voren voorspellen. Ook de kleurdekking zal door de oplage heen kunnen variëren.

INKTEN

Doordat wij werken met transparante inkten is het mogelijk om een derde kleur te maken door twee kleuren over elkaar heen te drukken. Ook is dit mogelijk met d.m.v. twee keer dezelfde kleur. Zo krijg je een tweede kleur. Vraag hiervoor altijd eerst advies, want dit zal niet met iedere kleurcombinatie mooi zijn.

FOLIEDRUK

Met foliedruk kunnen wij glimmende elementen aan een kaart toevoegen. Dit gebeurd op basis van een magnesum stempel die wordt verhit tot ca. 110 graden en hierna per kaart op het papier wordt gedrukt. Dit geeft kaarten ene luxe uitstraling. Folie is beschikbaar in goud, zilver, koper en roségoud.

Bekijk hier een onze folie geboortekaarten 

KLEUR OP SNEDE

We voorzien bij het maken van een kleur op snede de zijkanten (de snede) van je kaarten van een (Pantone) kleur. Deze luxe afwerking geeft je kaarten écht iets extra’s!

KLEUREN

Wij drukken met Pantone inkten. Dit is niet te vergelijken met printkleuren of beeldscherm kleuren. Pantone kleuren hebben bepaalde kleurcodes, deze staan ook vermeld bij de kleuren die gekozen kunnen worden. De kleuren zullen op onze site afwijken van de echte kleuren.

Bestel hier een letterpress kleurstaal.