letterpress-trouwkaart-vivian&hugo-gevouwenkaart-kleuren-pinguins-blinddruk-groen

Blinddruk

Een letterpress bedrukking zonder inkt heet een blinddruk.
Hierbij wordt een cliché/drukplaat gemaakt waarmee wij de vorm IN het papier naar beneden drukken. Hierdoor ontstaat reliëf zonder kleur.

Bekijk hier een geboortekaartje met een blinddruk

letterpress-geboortekaartje-odin-volvlak-preeg-koper-folie-groen-vos-1

Volvlak

Grote kleurvlakken bieden weinig tot geen ruimte voor een indruk in het papier. Uitgespaarde tekst of een afbeelding in een volvlak geeft weinig tot geen resultaat, want het volvlak duwt nagenoeg alles naar beneden. Wil je dat het wit weer omhoog komt, dan wordt er een extra preeg ingezet. Dit brengt uiteraard extra kosten met zich mee.
Wil je toch grote kleurvlakken laten drukken, wees je hier dan wel wat bewust. Het gebruik van grote tekst en grote uitgespaarde vormen kan ervoor zorgen dat er toch wat reliëf bereikt kan worden, alhoewel minimaal.
Voor vragen en advies hierover kun je natuurlijk altijd contact opnemen.

Bekijk hier een volvlak kaartje zonder gebruik van een preeg

letterpress-geboortekaartje-meisje-Jolie

Preeg

Een preeg is een vorm die omhoog wordt gedrukt UIT het papier.
Een preeg bestaat uit een vorm en contravorm (mannetje/vrouwtje) die in elkaar vallen. Het papier komt hiertussen en met de drukkracht van de pers wordt de vorm omhoog gedrukt. Je kunt ervoor kiezen om de preeg met een kleur te drukken, of juist zonder kleur. Een preeg kan een mooie gelaagdheid geven aan het ontwerp.

Bekijk hier een geboortekaartje met preeg

geboortekaartje-print-mathijs-watercolor-aquarel-blauw

Proefdruk

Een proefdruk in letterpress en/of foliedruk is niet mogelijk. Dit heeft te maken met het drukproces. Wel kunnen we een digitale PDF of een JPG sturen met een impressie van de kleur. Bekijk de proefdruk bij voorkeur niet op een iPad of smartphone omdat de kleuren hier heel anders op weergegeven kunnen worden.

letterpress-geboortekaartje-estee-volvlak-oudroze-kraft-envelop-folie-goud-goudfolie-enkele-kaart

Tintverschil

Letterpress is een ambachtelijke vorm van drukken met oude machines waarbij veel handwerk komt kijken. Hierdoor zal er vaak wat kleurverschil zitten in de oplage en kunnen we niet altijd de exact gewenste kleur drukken, maar deze kleur wel zeer dicht benaderen. Hoe groter de afbeeldingen/kleurvlakken hoe minder reliëf/indruk er zal zijn.

Letterpress geboortekaartje - Ben1

Dubbelzijdig

Wil je een bedrukking aan de voorzijde en een bedrukking aan achterzijde van een enkele kaart, kunnen beide bedrukkingen niet diep gedrukt worden. Hou hier rekening mee.
Beide bedrukkingen komen elkaar in het midden van het papier tegen. Door de druk veranderd de structuur van het papier aan de achterzijde van de kaart. Hierdoor zul je een lichte doordruk aan beide zijdes van het papier zien.

Kleurdekking

Bij letterpress tonen kleurvlakken anders dan bij andere drukmethoden.
Het papier is soms door het kleurvlak heen te zien, alsof het enigszins is afgesleten. Dit heeft te maken met de techniek en de transparantie van de inkten. Wij vinden dit effect mooi, maar weten dat het niet geschikt is voor ieder product. Dit effect verschilt per kleur, en kunnen wij niet van te voren voorspellen. Ook de kleurdekking zal door de oplage heen kunnen variëren.

Inkten

Doordat wij werken met transparante inkten is het mogelijk om een derde kleur te maken door twee kleuren over elkaar heen te drukken. Vraag hiervoor altijd eerst advies, want dit zal niet met iedere kleurcombinatie mooi zijn.