Deze druktechniek heeft en geeft karakter

Ervaar nu zelf het karakter van letterpress

Ambachtelijk drukwerk, indrukwekkend en opvallend!

Je ruikt de inkt en voelt de indruk in het papier. Je hebt iets unieks in handen!

Geboortekaartjes, trouwkaarten, uitnodigingen, wenskaarten, labels;
met ambachtelijk drukwerk kun je je onderscheiden.

handgetekend-botanisch-letterpress-geboortekaartje-eva

Letterpress

Bij letterpress worden alle gekleurde delen verdiept in het papier gedrukt, dit geeft een prachtig reliëf! Dit gebeurd d.m.v. drukplaten die worden ingerold met 1 kleur inkt. Dit drukken gebeurd per kleur, dit heet ook wel een drukgang.

Wij drukken op een mooi antieke Heidelberg degel uit 1952. Mooi ambachtelijk drukwerk!

Bekijk onze letterpress visitekaartjes

Blinddruk

Een letterpress bedrukking zonder inkt heet een blinddruk.
Hierbij wordt een cliché/drukplaat gemaakt waarmee wij de vorm IN het papier naar beneden drukken. Hierdoor ontstaat reliëf zonder kleur.
Blinddruk is een mooie toevoeging als 2e bedrukking. Het zorgt voor een luxe en minimalistische uitstraling.

Bekijk hier een geboortekaartje met een blinddruk

letterpress-geboortekaartje-volvlak-preeg-meisje

Volvlak

Een gekleurde achtergrond noemen wij een volvlak bedrukking. Uitgespaarde tekst of een afbeelding in een volvlak geeft weinig tot geen reliëf, omdat de kracht verdeeld wordt over een groter oppervlak. Wil je dat het wit weer omhoog komt, dan wordt een preeg aangeraden. Voor vragen en advies hierover kun je contact met ons opnemen.

Bekijk hier een volvlak kaartje zonder gebruik van een preeg

Preeg

Een preeg is een vorm die omhoog wordt gedrukt UIT het papier.
Een preeg bestaat uit een vorm en contravorm (mannetje/vrouwtje) die in elkaar vallen. Het papier komt hiertussen en met de drukkracht van de pers wordt de vorm omhoog gedrukt. Je kunt ervoor kiezen om de preeg met een kleur te drukken, of juist zonder kleur. Een preeg kan een mooie gelaagdheid geven aan het ontwerp.

Bekijk hier een geboortekaartje met preeg

handgetekend-botanisch-letterpress-geboortekaartje-eva

Kleur op snede

We voorzien bij het maken van een kleur op snede de zijkanten (de snede) van je kaarten van een (Pantone) kleur. Deze luxe afwerking geeft je kaarten écht iets extra’s!

folie-geboortekaartje-veerle-print-koperfolie-flamingo

Proefdruk

Een proefdruk in letterpress en/of foliedruk is niet mogelijk. Dit heeft te maken met het drukproces. Wel kunnen we een digitale PDF of een JPG sturen met een impressie van de kleur. Bekijk de proefdruk bij voorkeur niet op een iPad of smartphone omdat de kleuren hier heel anders op weergegeven kunnen worden.

letterpress-geboortekaartje-tweeling-jongen-meisje-marie-jonas-typografisch-type-groen1-1

Tintverschil

Letterpress is een ambachtelijke vorm van drukken met oude machines waarbij veel handwerk komt kijken. Hierdoor zal er vaak wat kleurverschil zitten in de oplage en kunnen we niet altijd de exact gewenste kleur drukken, maar deze kleur wel zeer dicht benaderen. Hoe groter de afbeeldingen/kleurvlakken hoe minder reliëf/indruk er zal zijn.

letterpress-geboortekaartje-watercolor-halftoon-anais

Kleurdekking

Bij letterpress tonen kleurvlakken anders dan bij andere drukmethoden.
Het papier is soms door het kleurvlak heen te zien, alsof het enigszins is afgesleten. Dit heeft te maken met de techniek en de transparantie van de inkten. Wij vinden dit effect mooi, maar weten dat het niet geschikt is voor ieder product. Dit effect verschilt per kleur, en kunnen wij niet van te voren voorspellen. Ook de kleurdekking zal door de oplage heen kunnen variëren.

letterpress-geboortekaartje-toby-met-kleurverloop-en-preeg

Kleurverloop

Door het aanbrengen van verschillende kleuren tegelijk op de rollers van de pers kunnen wij een kleurverloop creëren op de afdruk. Op deze manier kun je middels 1 drukgang toch verschillende kleuren op de afdruk krijgen.
Dit geeft de kaart een erg leuk effect!

letterpress-geboortekaartje-luna-zwart-goudfolie-dubbelzijdig-babyborrel-maan

Dubbelzijdig

Wil je een bedrukking aan de voorzijde en een bedrukking aan achterzijde van een enkele kaart, kunnen beide bedrukkingen niet diep gedrukt worden. Hou hier rekening mee.
Beide bedrukkingen komen elkaar in het midden van het papier tegen. Door de druk veranderd de structuur van het papier aan de achterzijde van de kaart. Hierdoor zul je een lichte doordruk aan beide zijdes van het papier zien.

Inkt-mengen-letterpress-heidelberg-drukpers

Inkten

Wij drukken met Pantone Uncoated inkten op uncoated papier.
Doordat wij werken met transparante inkten is het mogelijk om een derde kleur te maken door twee kleuren over elkaar heen te drukken. Vraag hiervoor altijd eerst advies, want dit zal niet met iedere kleurcombinatie mooi zijn.