Handig om te weten

Wat handig is om te weten over letterpress


Aantal kleuren, blinddrukken en pregen
Letterpress is een perfecte techniek voor één of twee kleuren. Hoe meer kleuren, hoe kostbaarder je opdracht zal worden. Dit komt doordat iedere kleur zijn eigen drukgang heeft waar een drukplaat/cliché voor gemaakt moet worden.
Wij drukken uitsluitend kleuren op 100%, volle steunkleuren dus. Wil je bijvoorbeeld een kleur blauw en een tint blauw drukken, dan zijn dit dus twee kleuren en wordt dat dus in twee keer gedrukt met behulp van twee drukplaten/cliché’s.

Doordat wij werken met transparante inkten is het mogelijk om een derde kleur te maken door twee kleuren over elkaar heen te drukken. Vraag hiervoor altijd eerst advies, want dit zal niet met iedere kleurcombinatie mooie zijn.
Een blinddruk, de indrukking zonder inkt, is een extra drukgang.
Een preeg is een letterpress methode waarbij het wit weer op het papier komt te liggen, ook dit is een extra drukgang en hier moet een preegvorm worden gemaakt van een vorm en contravorm.

Dubbelzijdig drukken op een enkele kaart
Wil je een bedrukking aan de voorzijde en een bedrukking aan achterzijde van een enkele kaart, kunnen beide bedrukkingen niet diep gedrukt worden. Hou hier rekening mee.
Beide bedrukkingen komen elkaar in het midden van het papier tegen. Door de druk veranderd de structuur van het papier aan de achterzijde van de kaart. Hierdoor zul je een lichte doordruk aan beide zijdes van het papier zien.

Kleurdekking en kleurvlakken
Bij letterpress tonen kleurvlakken anders dan bij andere drukmethoden.
Het papier is soms door het kleurvlak heen te zien, alsof het enigszins is afgesleten. Dit heeft te maken met de techniek en de transparantie van de inkten. Wij vinden dit effect mooi, maar weten dat het niet geschikt is voor ieder product. Dit effect verschilt per kleur, en kunnen wij niet van te voren voorspellen. Ook de kleurdekking zal door de oplage heen kunnen variëren.

Letterpress is een ambachtelijke vorm van drukken met oude machines waarbij veel handwerk komt kijken. Hierdoor zal er vaak wat kleurverschil zitten in de oplage en kunnen we niet altijd de exact gewenste kleur drukken, maar deze kleur wel zeer dicht benaderen. Hoe groter de afbeeldingen/kleurvlakken hoe minder reliëf/indruk er zal zijn.

Grote kleurvlakken bieden weinig tot geen ruimte voor een indruk in het papier. Uitgespaarde tekst of een afbeelding in een volvlak geeft weinig tot geen resultaat, want het volvlak duwt alles naar beneden. Wil je dat het wit weer omhoog komt, dan wordt er een extra preeg ingezet. Dit brengt uiteraard extra kosten met zich mee.
Wil je toch grote kleurvlakken laten drukken, wees dan gewaarschuwd en weet wat je kan verwachten. Voor vragen en advies hierover kun je natuurlijk altijd contact opnemen.

Proefdruk
Een proefdruk in letterpress is niet mogelijk. Dit heeft te maken met het drukproces. Wel kunnen we een digitale PDF of een JPG sturen met een impressie van de kleur. Bekijk de proefdruk bij voorkeur niet op een iPad of smatphone omdat de kleuren hier heel anders op weergegeven kunnen worden.

Extra informatie
Bij de huidige moderne vormgeving en de wensen van de klant, wordt geen rekening meer gehouden met de zogenaamde boekdruk/hoogdruk techniek waarbij vroeger alleen maar gebruik werd gemaakt van letters en ornamenten. Toen was het zeker niet de bedoeling dat de afdruk zo ver mogelijk in het papier werd gedrukt. Dit betekent dat wanneer er vlakken, lijnen, afbeeldingen of kaders naast elkaar staan er ‘streepvorming’ kan optreden in de (kleine) kleurvlakken en kaders.

Levertijd letterpress geboortekaartjes
Een normale levertijd na definitief akkoord van je geboortekaartje is ca. 5 werkdagen. Dat betekent dat je bestelling op de 5e werkdag wordt verzonden.

Levertijd letterpress trouwkaarten
Een normale levertijd na definitief akkoord van jullie trouwkaarten is ca. 8 werkdagen. Dat betekent dat je bestelling op de 8e werkdag wordt verzonden.